zaterdag 18 april 2015

Koploper zet Luctor E3 op zijn plaats

Luctor E3 kreeg lijstaanvoerder VMC E1 op bezoek en wist van te voren dat het een moeilijke klus zou gaan worden. De tweedejaars boerenpummels uit Vasse en Mander waren fysiek een jaartje verder en voetballend bijzonder effectief. Luctor begon gedisciplineerd en kon een tijd lang standhouden. De bezoekers waren echter geduldig en wachtten op de mogelijkheden die zij kregen. Offensief was VMC een maatje te groot voor de eerstejaarspupillen van Luctor, al had de thuisploeg met een beetje meer inzet, het de aanstaande kampioen wellicht nog lastig kunnen maken. Einduitslag 2-7.




Na twee wedstrijden tegen boerenpummels uit het Twentse land, is Luctor E3 weer met beide beentjes op de grond gezet. De jonge ploeg is dit seizoen onder de hoede van de trainers Sergio en Machel steeds beter en verzorgder gaan voetballen, maar tegen de fysiek sterkere tweedejaars teams uit dorpen als Reutum, Vasse en Mander red je het niet met mooiweervoetbal alleen. De schattige patroontjes die Luctor E3 op het veld breit, zijn tegen mindere goden als Juventa en DOS voldoende, om er een resultaat uit te slepen. Tegen uit de kluiten gewassen boerenzonen is het een heel ander verhaal.

Boeren zijn niet zo van de romantiek (er worden zelfs tv-programma's gemaakt om ze aan de vrouw te helpen) niet op het land, en ook niet op het voetbalveld. Een boer is geïnteresseerd in opbrengst. Hoeveel kilo's per hectare, en hoeveel euro's per kilo. Doar geet't um. En zo voetballen ze ook.
Hun teams denderen als combines over de grasmat met de opdracht zo veel mogelijk doelpunten te oogsten.

Dit wist het techniche duo Machel en Sergio ook donders goed. De koploper VMC E1, een verzameling uit de kluiten gewassen knullen uit Vasse en Mander, moest bestreden worden met andere middelen dan technische. Maar welke dan? In de voorbespreking in de kantine van Sportpark de Horst, braken de trainers hun hoofd hoe het aan te pakken. Als extra complicatie hadden de trainers ook nog te maken met een uitgedunde selectie omdat Ceder ontbrak vanwege een uitstapje en Wout bij E1 moest invallen. Bovendien was Ryan nog steeds aan het sukkelen met zijn pijnlijke hak. De gezichten van Machel en Sergio spraken boekdelen.

Trainersduo en voormalig trainer ad-interim zijn er nog niet uit hoe dit varkentje te wassen

Uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat achterin de boel dichtgetimmerd moest worden. Vier man achterin met twee aanvallend ingestelde middenvelders ervoor. Bij balbezit naar voren twee man achterin houden en bij balverlies allemaal mee terug. Trainer Sergio had de geniale ingeving om de geplastificeerde koffiebonnen te gebruiken ter visualisatie van het tactisch concept.

Sergio vertelt wat de rechtsbuiten (Hier vertolkt door een "Koffiebon bestuur, Luctor et Emergo") moet doen in de aanval

De jongens van E3 luisterden ademloos naar zijn verhaal: "Als we in de aanval gaan moeten er twee koffiebonnen achterblijven om de boel dicht houden. De overige vier koffiebonnen gaan dan in lijn richting VMC-doel"

Gefascineerde blikken op de koffiebonnen
De wijze woorden van trainer Sergio wierpen in de beginfase hun vruchten af. Het gevaar van VMC werd vakkundig geneutraliseerd, de koploper kreeg geen gelegenheid om een aanval op te bouwen. Aan de andere kant kwam Luctor wel een paar keer in de buurt van het VMC-doel, maar het had te weinig power om het de keeper van VMC echt moeilijk te maken. Zo kabbelde de wedstrijd een tijdje voort, zonder veel spektakel.


Opeens kwam daar verandering in toen een VMC-er het eens een keer probeerde vanuit de tweede lijn. Zijn schot vloog in de linkerhoek via de binnenkant paal achter Deniz langs het veld weer in, maar had wel de achterlijn gepasseerd: 0-1. Één kans, één goal. Effectiviteit met de hoofdletter E.

De boeren van VMC hadden geen moeite met de omgeploegde akker
Luctor was even van zijn à propos gebracht en mocht niet klagen toen Ryan een minuut later ternauwernood een voorzet tegen de eigen paal knalde. Daarna herpakte de thuisploeg zich weer en kreeg het kansjes via Dominique en Jermaine, maar was het te lief in de afwerking. Dat was VMC niet. In de omschakeling was het razendvlug richting het doel van Deniz gerend en schoot het op doel. Deniz was al geklopt maar Jermaine blokte de bal op de lijn. Helaas was een meegerende VMC-er er als de kippen bij om de terugvallende bal binnen te tikken: 0-2.

Dit was een tegenvaller maar deze werd snel beantwoord met een tegentreffer. Toen het spel even stil lag vanwege een blessurebehandeling, was Teun slim linksvoor weggeslopen van zijn verdediger. Bij de spelhervatting kreeg hij de bal aangespeeld en kon hij Chiel de bal toespelen in het strafschopgebied. Deze worstelde zich langs de verdediger en schoot de 1-2 binnen.
Chiel doet wat terug: 1-2
Deze opsteker kreeg geen vervolg voor Luctor. VMC was wakkergeschud en ging uit een ander vaatje tappen. Het sloeg twee keer onverbiddelijk toe uit een counter en zorgde voor een enigszins geflatteerde ruststand van 1-4.

Bal in de sloot. Teun de pineut.



Het tactische plannetje van Sergio en Machel was mooi in de soep gelopen. Tot overmaat van ramp begon de voetblessure van Ryan ook weer op te spelen zodat er geen wisselspelers meer over waren. Sergio besloot naar het kunstgrasveld te lopen (waar E1 zijn wedstrijd afwerkte) om Wout weer op te eisen voor zijn ploeg.

Het was op zich een prima ingreep, alleen kwam het te laat. VMC had in het begin van de tweede helft de score verder uitgebreid met een schot dat door Deniz werd gekeerd en in de rebound werd binnengetikt.



Wout kon wat terug doen met een slimme punter op aangeven van Teun, maar het was te laat. Luctor had geen geloof meer in een resultaat en speelde minder georganiseerd dan in de eerste helft, wat de uitploeg in de kaart speelde. Het kon, wachtend op een mogelijkheid voor een counter, vrij eenvoudig Luctor op afstand houden. In de omschakeling was het nog twee keer succesvol en bracht het de eindstand van 2-7 op het scorebord.



Luctor bleek niet opgewassen tegen de fysieke kracht en de ijskoude killersmentaliteit van de doelpuntenoogstmachine VMC. Op zich geen schande, maar met iets meer geluk en iets meer inzet van Luctorkant, had er wellicht toch nog wel wat ingezeten. Helaas pindakaas.



1 opmerking: